donderdag 29 januari 2015

9/2015 29 januari

Ziezo, het is nu klaar met de smoesjes en excuses om maar geen extra klusje te doen.
Ik heb mezelf een schop onder de k... gegeven en een plan voor de keuken gemaakt. De komende week moet daar echt iedere dag iets aan gebeuren! En daarna de kelder!
Er is zoveel wat ik wil vertellen, maar ik begin gewoon met het klusje van de dag. En dat is de bovenkant van de vaatwasser en de vensterbankjes in de keuken.
Het eerste wat je ziet als je de achterdeur binnenkomt (en iedereen komt achterom binnen bij mij) en tevens de grootste kleefplek/magneetplek, waar iedereen zijn/haar zooi neerlegt/gooit (vooral ikzelf).
2 weken geleden was ik ook al begonnen met de vaatwasser:
Voor:

En na:


Zo hoort het dus te zijn! Maar dit was het vanmiddag weer:


En dit is het nu! (na slechts 2 minuten werk!)


Zoals je ziet hebben we momenteel heel veel bananen, maar ik heb een stapel tijdschriften geruild voor een tros bananen. En ik had ook net bananen gekocht.
Maar met alle gastkindjes zijn die bananen snel genoeg op en die tijdschriften zijn opgeruimd en mijn huis uit!!!


Dit was de vensterbank:


En dit is 'm nu:


Beter he?

Hoewel het al een tijdje in de lucht hing, ging het opeens heel snel! Dochter heeft een kamer in de stad! (Groningen) In het zelfde huis als waar broer 2 ook woont! Ze is helemaal gelukkig en vindt het tegelijk retespannend! Ze is bijna 20 en er ook wel aantoe, ik heb er alle vertrouwen in. Maar zo snel als het nu gaat! Gisteren tekende ze de huurovereenkomst en 15 februari krijgt ze al de sleutel! Even terzijde: ik vond het belachelijk dat het tekenen van de huurovereenkomst 100!!!! euro kost! Is dat normaal? 1 velletje papier, 3 minuten bij de huisbaas...

Maar goed, als zij het huis uit gaat, verdwijnen er ook in 1 keer heeeeel veel spullen! Dan gaat het opruimen lekker snel! ;-), maar dan moet ik ook doorpakken. Zij heeft nu de grootste en de kleinste kamer voor de helft in gebruik. Wat ga ik met die ruimte doen? Alles wat ruimer neerzetten en de spullen uit de schuur uitstallen? Of zelf de grootste kamer nemen? Of alles zo leeg mogelijk laten? Ja, ik weet dat ik voor het laatste moet gaan en dat is ook mijn streven. Ik ga er in elk geval een boekenkast bijzetten. En daar alle hobby- en knutselspullen in dozen en bakken gesorteerd bewaren. Want nu ligt overal wat. Maar verder wil ik zoveel mogelijk weg doen. Want over 2 jaar wordt mijn huis afgebroken. Dan moet ik verhuizen. En dan is het wel handig als ik minder spullen heb. Dat gaat nog een heel avontuur worden! Waar ik nog niet teveel over na wil denken, want hoe ga ik dat allemaal regelen? Hoe doe ik dat met mijn gastouderopvang? Hoe ga ik alles betalen? Ga ik 1 keer of 2 keer verhuizen? (1x is naar een andere woning in een andere buurt, 2 x is naar een tijdelijke woning en daarna terug naar deze plek in de nieuwbouw)...We krijgen voor 1 x een verhuiskostenvergoeding... Een nieuwe woning zal een stuk duurder worden... in hoeverre gaat de huurtoeslag omhoog dan? Ik heb momenteel 0,0 spaargeld...
Ik ben er in mijn hoofd nu al druk mee. Maar ik kan voorlopig niets anders doen dan opruimen en bezuinigen waar ik kan. Proberen in die 2 jaar een spaarpotje te maken. Dat dochter uit huis gaat, scheelt me natuurlijk ook in de portemonnee...

Echt! Dit wordt nog wat! Zelfs in gedachten spring ik van de hak op de tak. Maar we zullen zien... in lijstjes maken, ben ik in elk geval wel goed;-)

Van het weekmenu houden we tot nu toe over! Van de boerenkool aten we 2 dagen. En van de rijst met kip en kerriesaus, wat we gisteren aten, is nog genoeg over voor vandaag. Da afgelopen 4 dagen 12 euro uitgegeven...

maandag 26 januari 2015

26 januari

Ziezo, nu is mijn verjaardag echt voorbij!
Tijd om te berekenen wat het me gekost heeft. En dat viel me niet eens zo erg tegen.
Eerst schrok ik best; een totaal aan verjaardagsboodschappen van E63,63. Maar als ik naga dat ik het zo'n beetje 3 keer gevierd heb en hoeveel mensen er geweest zijn, dan valt het best mee. Bovendien is er ook nog wel het een en ander aan drinken en lekkers overgebleven.
Woensdagochtend kwamen er 10 vriendinnen, 's middags oudste zoon en zijn vriendin.
Op donderdag was ik echt jarig en vierde ik het met 6 gastkindjes, bovendien kwamen er nog 2 buurvrouwen op de koffie.
Zaterdagmiddag kwam 2e zoon en zondag mijn ouders, mijn broer en mijn neef. En natuurlijk waren dochter en ikzelf er elke keer bij;-)
Als ik dat dan omreken, kostten de boodschappen E63,63 gedeeld door 27 mensen is E2,36 p.p.
En dan kreeg iedereen koffie/thee, gebak, fris/bier en lekkere hapjes.

Aan de andere kant van de streep: ik ben ontzettend verwend door al die lieve mensen!
Naast een heleboel leuke en lieve kadootjes, kreeg ik ook nog een aantal envelopjes met inhoud. In totaal 65 euro!

Maar vooral en bovenal ben ik zo blij met zoveel lieve schatten om me heen!
En nu gaan we weer over op de orde van de dag.

Ik heb een weekmenu gemaakt.

maandag: boerenkool met rookworst
dinsdag: aardappels, wortels, vissticks
woensdag: rijst, kip, kerriesaus
donderdag: kipfilet, aardappels, rode kool uit pot (kelderkast)
vrijdag: restjes en soep maken voor zaterdag tijdens de verhuizing van vriendin

Morgen krijgt dochter een gesprek met de huisbaas van misschien haar toekomstige kamer... Spannend.
Gisteren hebben we boven een behoorlijke troep gemaakt om alle dozen en kasten door te kijken, wat ze al heeft voor het zelfstandige leven en een lijstje gemaakt van wat ze dan nog moet aanschaffen. En ze heeft al echt heel veel! Bovendien heeft haar vader haar een best behoorlijk bedrag toegezegd om die spullen van te kopen. Ik hoop dat ze met mij naar de kringloop wil, zodat ze van dat bedrag nog wat overhoud als buffer...

vrijdag 23 januari 2015

8/2015

Wat doe je met een gekregen jaarplanner, die je prachtig vindt vanwege de ansichtkaarten die bij iedere maand zitten, maar waarvan je nu al weet dat je je plannen en afspraken al in je agenda zet en de jaarplanner niet of nauwelijks gaat gebruiken?


...ik knipte de ansichtkaarten uit en deed die in de kaartenla en de rest van de jaarplanner kan bij het oud papier!


Enals ik de kaarten nou verstuur, gaan ze helemaal uit mijn huis verdwijnen...
Dus als iemand een kaart van mij wil krijgen, help je me eigenlijk met opruimen... hahaha.
Je mag je adres sturen naar amzuidema at live punt nl

23 januari

Momenteel zie ik door de bomen het bos even niet meer. Gisteren mijn verjaardag, eergisteren vierde ik het met vriendinnen, heel gezellig en heel veel gekregen, gisteren werkte ik en werd door de gastkindjes erg verwend. Vandaag kreeg ik een grote zak babykleertjes, die ik weer mag doorgeven. Ik kon iemand blij maken met een paar laarzen en 2 broeken, die mij niet meer passen. Zondag komt mijn familie voor mijn verjaardag. Volgende week help ik vriendin verhuizen.
En gisteren kwam mijn dochter met het bericht dat ze hoogstwaarschijnlijk een kamer in Groningen heeft per 1 maart en dat ze dan dus op kamers gaat als alles goed gaat.
En nu ben ik dus het overzicht kwijt. Qua huishouden, qua boodschappen, qua maaltijden en helemaal qua opruimen!
Er is weer zoveel bijgekomen w.b. spullen in huis, die moeten allemaal een plaatsje krijgen.
Zojuist, toen de gastkindjes sliepen, heb ik alle babykleertjes op maat gesorteerd en in tasjes gedaan. Die probeer ik dit weekend weg te geven.
Ik moet even een lijstje maken:
Vanmiddag alle kadootjes een plekje geven.
Morgen boodschappen doen en het huis opruimen voor zondag, plus taarten maken.
Zondag dus de visite.
Volgende week woensdag en zaterdag ben ik bij vriendin, zaterdag gaat ze over, met hulp van een heleboel vrienden en vriendinnen en ik zorg dan in het nieuwe huis voor de ontvangst van de verhuizers en de catering.

Over de kamer van dochter vertel ik in een volgend blogje meer.
En ook een blogje zal gewijd worden aan mijn huisplannen, ik kreeg nl woensdag een brief van de woningbouwvereniging dat het rijtje huizen, waar mijn huis er 1 van is, op 1 juni 2017 zal worden afgebroken. Dus nog 2 jaar... Dat moet dus een flinke stok achter de deur worden om het huis te ontspullen en ontrommelen en om te gaan sparen!
Wordt vervolgd!

maandag 19 januari 2015

19 januari 7/2015

Sorry, het lukte me niet om elke dag te bloggen. In mijn hoofd is het , net zoals in mijn huis, ook een behoorlijke chaos.
Met teveel dingen tegelijk bezig, hier een klusje, daar een dingetje, en door de rommel om me heen wordt het er niet beter op.
k ben meer bezig met het maken van lijstjes, dan met het daadwerkelijk afwerken van die lijstjes...
En komende week mijn verjaardag, dat wordt er ook niet beter op.
Volgens mij heb ik veel te veel gepland; donderdag ben ik jarig, dan werk ik gewoon en vier ik het met de gastkindjes. De dag ervoor, woensdag, ben ik vrij. Dan heb ik voor 's morgens op de koffie mijn vriendinnen en buurvrouwen uitgenodigd. Ik heb heel veel lieve vriendinnen en buren, maar nu kan ik me weer druk maken of het wel gaat passen in mijn kleine woonkamer van 5 bij 6 meter. Als iedereen komt, zijn we met 14 vrouwen... Ik heb 9 zitplaatsen en zal dus stoelen moeten bijlenen van buuf. Gelukkig zijn het niet voor niks vriendinnen en kennen ze me goed;-P.
Zondagmiddag komt mijn familie. En dan zal ik blij zijn waarschijnlijk als het volgende week maandag is. Maar tegelijk verheug ik me ook op de komende week. We zullen wel zien.

Wat ik heel verstandig van mezelf vond, is dat ik vrijdag de koelkast heb opgeruimd en schoongemaakt. Voordat ik een heleboel boodschappen zou doen. Nou heb ik zaterdag boodschappen gedaan, maar ik kon me niet goed bedenken, toen ik in de winkel stond, wat ik allemaal voor mijn feestjes mee zou nemen. Dus vanavond ga ik gewoon weer naar de supermarkt. En nu met briefje!


Dit was de koelkast voor die tijd. Er moesten echt dingen weg, die stonden er nog in van oud en nieuw.

En na de schoonmaak was dit de koelkast:


Op de markt kocht ik voor 3,50 2 zakken met groente:


En mijn eerste verjaardagskado heb ik aan mezelf besteed. Ook in het kader van "opruimen" ging ik naar de kapper. Verven, highlights en een flink stuk eraf. Ik moest 15 euro bijbetalen, de rest had ik als kappersbon gekregen. Het was meer dan een jaar geleden dat ik de vorige keer bij de kapper was, voor de kerst in 2013... We tussendoor zelf geverfd.

Voor:

en na:


donderdag 15 januari 2015

15 januari

Tot nu toe hebben we ons precies aan het weekmenu gehouden! Het enige wat ik nog gekocht heb voor het eten, is een zakje gehaktkruiden van 99 cent.
Wel heb ik dinsdag boodschappen "moeten" doen, die ik niet begroot had.
3 keer per jaar hebben we nl een gezellige avond met de vrouwen van de "pufclub". De zwangerschapsgymnastiekclub van onze kinderen, die over 2 en/of 3 maanden allemaal 26 jaar worden. Bijzonder he? We hebben altijd contact gehouden! Verder zijn we allemaal heel verschillend en geen vriendinnen tussendoor, maar het blijft altijd heel gezellig! We hebben al heel veel samen beleefd. Ik was toen bijna 23 en verwachtte mijn eerste kindje, een ander was 40 en kreeg haar derde kind. 2vrouwen hebben borstkanker gehad en zijn er gelukkig allebei nog. De moeder van toen 40, kreeg voor haar 50e al Alzheimer en kan er inmiddels niet meer bij zijn. We hebben een band voor het leven!
Maar ik was dus even in mijn begroting vergeten dat ik deze keer de gastvrouw was en moest dus op het laatste moment nog boodschappen doen. Ik vind zelf dat ik het heel netjes en zuinig heb gedaan. Voor drinken gaf ik 4,59 uit en voor lekkers en hapjes 6,22 euro.
Verder kocht ik kattenvlees voor 0,57 en voor de Akeleinkindjes 1,60.

Gisteren hoefde ik geen geld uit te geven, al vonden we allebei de ingevroren en opgewarmde macaroni niet echt lekker...
Vandaag weer vers koken gelukkig en ik heb alles in huis.
En dan is het morgen alweer vrijdag. Dan moet ik maar vast een lijstje maken voor mijn verjaardagsboodschappen. Donderdag ben ik jarig,dan werk ik en vier ik het met de gastkindjes, de dag ervoor ben ik vrij en heb ik mijn vriendinnen uitgenodigd. En de zondag erna komt mijn familie. Dus heel wat boodschappen nodig. Iemand nog tips voor goedkope, lekkere hapjes?

woensdag 14 januari 2015

7/2015

Een zeer enerverende opruimdag!
En dat is nog zacht uitgedrukt... ik sta nog na te shaken...
Dezelfde vriendin, waar ik vorige week ook al een halve dag had geholpen met het opruimen van de zolder, diegene die aan het scheiden en verhuizen is...,
Die ging ik vandaag weer verder helpen. We zijn echt enorm opgeschoten! Eerst het achterste deel van de zolder leeggehaald, vervolgens dat deel van de zolder in tweeen gedeeld en links alle spullen van haar neergezet en rechts alles wat van hem is. Dat kan hij dan zelf uitzoeken en beslissen wat hij ermee wil doen. Maar heel veel is ook van de kinderen geweest, veel speelgoed, vakantiespullen, stapels en stapels boeken, spelletjes en alles wat je zoal op een zolder bewaard.
Aangezien ze allebei kleiner gaan wonen, moet er gewoon heel veel weg.
We hebben alles wat weg kan, een vlisotrap en een gewone trap afgedragen en in de hal neergezet. 15 tassen met boeken en wel 20 dozen met spullen, waar niemand al jaren iets mee doet.
We belden een meneer die in de organisatie van de rommelmarkt zit en die wilde het wel ophalen.
Alles stond klaar in de hal toen ex thuiskwam. En toen brak de hel los, hij flipte helemaal en wierp zich op de spullen. Niks mocht weg, schreeuwen en schelden,alles werd uit de dozen gerukt, de hal lag helemaal bezaaid met spullen. en toen kwam de rommelmarkt meneer er aan. En ging vervolgens met een lege kar en een lege auto weer terug. Ik voelde me dood-ongemakkelijk, dat snap je, en ik wilde me het liefst verstoppen. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Het huis zal toch leeg opgeleverd moeten worden... ooit... binnen een maand...
Wordt vervolgd... (denk ik)

maandag 12 januari 2015

weekmenu 11 t/m 17 januari 2015

Gisteren heb ik even goed gekeken wat ik allemaal nog in huis heb.
En ik heb een weekmenu gemaakt voor de warme maaltijd, waarbij ik alleen de laatste dag daar boodschappen voor nodig heb. Aardappelen heb ik afgelopen zaterdag gekocht: 10 kilo voor 2 euro.

zondag (gisteren) aten we aardappels, doperwten en wortels uit een glazen pot (voorraad) en een schnitzel (vriezer)
maandag (vandaag) groentesoep van restjes groente en half pakje gehakt uit de vriezer
dinsdag: spruitjesstamppot met gehaktbal (andere helft van pakje gehakt)
woensdag: macaroni uit de vriezer
donderdag: hutspot (aardappels, winterwortel, ui) met rookworst uit de voorraad
vrijdag: rijst met kipfilet en kerriesaus

Alleen de kipfilet en kerriesaus moet ik nog kopen.
Op zaterdag plan ik niks, dochter eet dan vaak met/bij vriendinnen. Ze koken dan zelf. En ik eet dan een restje, er blijft vast wel iets over op 1 van de dagen. Vaak eet ik op zaterdag ook bij de ex. Dus dat zie ik nog wel.

Afgelopen zaterdag aten we kaasfondue. We hielden van het "dippen" nog stukjes paprika, tomaat, bloemkoolroosjes en champignons over. Die gooi ik vandaag in de groentesoep.
Ik bedenk me net dat ik ook nog een halve bloemkool heb liggen. Ik weet nog niet hoe ik die ga verwerken en wanneer. (wat een luxeprobleem)

11 en 12 januari

Vandaag ben ik precies 1 maand bezig met mijn boodschappenbudget.
Nou ja, budget... ik heb nu 1 maand precies opgeschreven hoeveel ik uitgeef aan boodschappen en waaraan precies.
Om me eens bewust te worden van waar ik op kan of moet bezuinigen.
Een grote schrik, kan ik je vertellen.
Ik heb in totaal 448,90 uitgegeven! En ik had bedacht dat ik het met 300 wel kon doen... Echt niet normaal! En ik vond juist dat het best goed ging.
Voor mezelf had ik groepen gemaakt:
1: warme maaltijden: 61,51
Voor de komende maand heb ik daar 50 euro voor gepland; geen patat meer halen bij de cafetaria.

2: ontbijt, lunch, zuivel: 34,63
Komende maand 30 euro. Iets beter opletten, meer huismerken.

3: koek/snoep/chip/lekkers: 42,19 (schaam)
Komende maand 50 euro! Ja, meer nog dan afgelopen maand, maar ik ben jarig binnenkort en zal dus taart en lekkers daarvoor kopen. Ik hoop toch op minder uit te komen...

4: dieren; 3 katten en een konijn: 94,77 De jongste kat heeft een inenting gehad (40 euro) en alledrie katten vlooienkuren (40 euro voor 2 behandelingen per dier)
Komende maand 120 euro; kitten moet gesteriliseerd worden.

5: persoonlijke verzorging/huishoudelijke art/schoonmaakmiddelen: 24,71
Komende maand 15 euro

6: koffie/thee/frisdrank 11,61
komende maand 20 euro (ook ivm mijn verjaardag)

7: Akelein (spullen speciaal voor de opvangkindjes) 10,56 (weinig ivm kerstvakantie)
komende maand 20 euro

8: auto/fiets: 100,43
komende maand: 50 euro Dit kan minder omdat ik in de kerstvakantie veel getankt heb en veel familiebezoek heb afgereden

9: voor mezelf: (uitgaan, uit eten, boeken, wol ed.) 26,49
komende maand 10 euro

10: kado's/giften/collectes 41,43
komende maand 25 euro

11: fruit 0,57 bizar weinig, heb heel veel fruit gekregen.
komende maand 10 euro

In totaal kom ik dan ook nog op 400 euro uit.
Hoe krijg ik hier nog 100 euro af?
Januari wordt wel duurder door oa mijn verjaardag en de sterilisatie van Coosje. En eigenlijk moet de auto ook APK gekeurd worden.

Nou, daar ga ik eens over verder denken.
Gisteren gaf ik geen geld uit.
Vandaag begint mijn nieuwe maand.
Het eerste tientje gaf ik uit aan benzine, omdat ik de auto uitleende aan de buurvrouw.
Verder heb ik vandaag hopelijk niks nodig.
Nu ik weet hoeveel ik "normaal" zo makkelijk uitgeef, zal ik er nu hopelijk meer bewust van zijn en anders naar de boodschappen kijken. Ik wil zowiezo niks meer weggooien.

zondag 11 januari 2015

6/2015

Een bijzondere opruimklus!
Een vriendin gaat scheiden en over een paar weken verhuizen.
Het oude huis is verkocht en moet leeg en verdeeld.
Wat een enorme klus is dat! Niet te overzien!
Ik ging haar helpen met de vliering.
Een eng vlisotrapje en een lage schuine zolder, die hélemaal propvol staat!
Gelukkig is het meeste van haar bijna-ex. Wij hebben vooral alles gesorteerd en uitgezocht. Eerst 1 hoek van de zolder leeggemaakt, zodat daar alle spullen van hem kunnen staan. Dan kan hij die zelf uitzoeken en meenemen of weggooien.
Daarna hebben we alle kinderspullen uitgezocht. Haar kinderen zijn inmiddels pubers.
We zijn ontzettend opgeschoten! Er staan nu zo'n 15 tassen vol klaar voor de kringloop. 3 vuilniszakken vol afval, 2 zakken voor de kledingcontainer en ik heb er zelf een tas vol kinderboekjes uitgehaald voor de Akeleinkindjes.
Woensdag gaan we verder.
Het geeft wel energie om zelf ook verder te gaan met opruimen.
Gek is dat, dat je bij een ander zoveel makkelijker dingen weg kunt doen. Kun je nagaan hoezeer je emoties meespelen met eigenlijk gewoon stomme spullen...

zaterdag 10 januari 2015

10 januari en 5/2015

De enige boodschap die ik nog nodig had voor dit weekend was een blok oude kaas van 4 euro.

Vanmiddag ben ik naar I.kea geweest. 4 dikke batterijen voor het wipstoeltje die muziek kan maken en zelf schommelen: 4,98 euro. En afsluitbare boterham/diepvrieszakken en een lepel-afdruipbak. Samen 3,28. Een hotdog voor 50 cent;-)

En in het kader van gevel/delen/ruilen kocht ik voor ex 3 scharen voor 99 cent.
Ik leende mijn auto uit aan een vriendin die tijdelijk zonder auto zit.
Vanavond ging ik met vrienden kaasfonduen, de restjes groente: tomaatjes, paprika, bloemkoolroosjes en champignons ga ik morgen gebruiken om een soepje van te maken. Ik merk dat ik er steeds meer op gespitst ben om niks weg te gooien.

Mijn klusje deed ik gisteren al. Er kwam gisteravond een aanstaand ouderpaar bij me kennismaken en over opvang voor hun toekomstige baby praten.Dus de woonkamer moest er tiptop uitzien. En dat lukt niet met deze kast:


Ik heb eerst die 2 roze bakken leeggehaald, daar zaten allemaal losse rommeltjes in. Die konden allemaal weg of ergens anders. Daarna heb ik alle tijdschriften uitgezocht. Een stapeltje bij het oud papier, een stapel Eva's op de weggeefhoek gezet.

En de rest pastte in de roze bakken. Dat scheelt een heel stuk en lijkt veel netter.
Alle boeken weer netjes gezet, al zal dat maandag wel weer voorbij zijn. En normaal is de stapel dekentjes veel groter, maar er zitten een heel aantal in de was.

Het resultaat is enorm!


Het gesprek liep trouwens heel positief, al gaan ze ook nog kijken bij een kinderdagverblijf. We hopen maar dat ze voor een gastouder gaan kiezen!



vrijdag 9 januari 2015

9 januari

Geluncht met peuter van bijna 4, dreumes van anderhalf en 2 babies van 8 maanden.
Ik vond het een zware werkdag en tussendoor moest ik ook nog flink opruimen, de wc en de keuken extra schoonmaken, want om half 6 ging het laatste kindje naar huis en om 7 uur kwam een aanstaand ouderpaar bij me kennismaken voor eventuele opvang van hun baby vanaf september. En dan moet je een goeie indruk maken he?
Een vriendin kwam nog even een kopje thee drinken en nam een tas met wol mee, die bij haar al een paar jaar op zolder lag. Alweer een dag met een cadeautje!
Dochter nam meteen vanuit haar stage patat en kroketten mee. Dan kon de keuken netjes blijven;-) Goed excuus toch? Wij halen patat bij de cafetaria, omdat ik geen frituurpan in huis wil hebben. Dan zou de verleiding voor een avondsnackje veel te groot worden...

Het gesprek verliep goed, maar ze gaan ook nog kijken bij een kinderdagverblijf. Ik hoor binnenkort wat ze besluiten.
Om kwart voor 8 waren ze weer weg en toen ben ik gauw nog naar de supermarkt gegaan voor de weekendboodschappen.
Bij de Coop hadden ze 5 kilo aardappelen voor 1 euro. Daar nam ik 2 zakken van mee. In totaal was ik 23,35 euro kwijt.

Om half 9 ben ik thuis en kan ik eindelijk zitten.
Vanavond blijf ik op de bank en ga lekker breien en tv kijken en blogjes lezen.

donderdag 8 januari 2015

8 januari

Dochter en ik aten aardappelen, bospeen met een schnitzel. Alles uit de voorraad.
Tussen de middag at ik met 3 dreumesjes en 1 peuter. Had ik ook alles voor in huis. Baby had haar eigen flesvoeding bij zich.
Ik had nog veel fruit op de schaal liggen. Sommig fruit moet zo langzamerhand wel op. Ik heb 3 peren, een appel en 2 bananen met het sap van 1 sinaasappel gepureerd. Er was ruim voldoende voor baby en de beide dreumesen. Er bleef nog een vol babyvoedingpotje over. Die staat in de koelkast voor morgen. Peuter at 3 mandarijnen.
Vandaag dus geen geld uitgegeven!


Voor de gastkindjes kreeg ik vandaag 2 speeltentjes en een bakje clippo.

4/2015

Gistermiddag moest het gebeuren, het grote achterraam moet schoon!
En (vooral) de vensterbank moet opgeruimd worden!

Dit was het:


En na het wassen leek het net of je buiten was, zo doorzichtig was het glas;-) hahaha....

woensdag 7 januari 2015

boodschappen 7 januari

Vanavond aten we met 3 personen aardappelen, chinese kool en slavinken. Alles uit de voorraad. Brood, koekjes, beleg, koffie, thee en ranja hebben we genoeg in huis, dus we hebben geen etenswaren nodig.
Ik heb vandaag in totaal 4, 56 euro uitgegeven.
3,29 euro voor stro. Ik heb het grote konijnenhok verschoont en flink wat stro tegen de kou erin gedaan.

0,38 euro kattenvoer. Hierop heb ik al flink bezuinigd de laatste tijd. Ik kocht altijd van die luxe gourmetblikjes. Naast de brokjes kregen ze 2 x per dag vlees uit een blikje. Ik verdeelde 1 blikje over 3 katten per keer. Dus 2 blikjes per dag. Die blikjes zijn iets van 69 of 79 cent per stuk. Nu krijgen ze van de goedkoopste eigenmerk aluminium bakjes. (van die vierkante). Die vinden ze minder lekker. Ik verdeel zo'n bakje in zessen. En bovendien krijgen ze nu alleen 's morgens vlees. En 's avonds niet meer. In de kerstvakantie was ik het een paar keer vergeten 's avonds en toen "vroegen" ze er niet meer na. Nu doen ze dus 2 dagen met 1 bakje van 19 cent.
Dus 9,5 cent per dag ipv 1,50 per dag.

0,89 cent voor glasreiniger. (glassex, maar dan goedkoop) en vervolgens heb ik binnen de ramen gewassen.


En voor de inspiratie nam ik deze gratis bladen mee uit de supermarkt.

Delen, geven en krijgen.

Al een paar maanden ben ik me heel erg bewust van alle goede dingen die mijn kant soms "zomaar" opkomen. Ik heb zoveel lieve mensen om me heen die zo vaak aan me denken als ze iets over hebben. Bijv. een "rijke" vriendin die binnenkort gaat verhuizen. Van haar heb ik heel veel vazen krukjes, keukenspullen enz. enz. gekregen voor dochter, die waarschijnlijk komend jaar op kamers gaat. Of laatst nog boodschappen en kerstbrood.
Sinds een maand schrijf ik alles wat ik krijg, ruil, deel, geef op in een mooi schriftje. En vanaf dat moment kan ik bijna elke dag wel iets opschrijven. Elke dag is er wel iets waar ik dankbaar voor ben! Ook ben ik lid van een weggeefhoek en een ruilen/geven/delengroep op facebook. Daar probeer ik ook regelmatig op te kijken, te reageren of zelf iets op te zetten. Zo heb ik ook weer nieuwe mensen hier uit de buurt leren kennen.
Vandaag schreef/schrijf ik de volgende dingen op:
vanmorgen kwam een vriendin/collega/buurtvrouw bij me langs met een tas vol baby-peuterboekjes voor mijn oppaskindjes.

Ik kreeg met de post zomaar een lieve kaart van een twitter/swap-vriendin:

Gisteravond kreeg ik van mijn ex (die nu een goede vriend is, maar dat is een heel verhaal;-) een doos vaatwastabletten. Hij kocht de aanbieding waarbij hij de tweede doos gratis kreeg, en de gratis doos gaf hij aan mij;-)

Vanmiddag mocht ik mijn overbuurvrouw helpen met haar huiswerk voor Nederlandse les. (ze komt uit Afrika) En dat geeft zoveel voldoening dat ik het net zo leuk vind als zij!

Vanavond kook ik voor ex, in ruil daarvoor vult hij de remvloeistof in mijn auto bij.
En dit alles zomaar op een doordeweekse vrije woensdag!
Ervaren en beseffen jullie dit soort dingen ook bewust?
Ik weet wel dat ik een dankbaar mens ben! En voel me minstens zo rijk als mijn "rijke" vriendin!

3/2015

De tweede lade uit mijn kast.

Ik heb me er oprecht over verbaast dat er zoveel spullen in 1 lade passen!
Een peutermeisje van bijna 4 heeft me geholpen met glimmende oogjes! Voor haar leek het wel een schatkist! Zoveel glimmende en schitterende spulletjes. Een deel van de spullen die ik wegdeed, verdwenen in haar rugtasje... Ik hoop maar dat haar ouders er ook blij mee zijn;-) Maar ze was er zo superblij mee!
Een plastic tas vol spullen ging weg.

Veel spullen opgeruimd op de plaatsen waar ze horen.
En alle armbandjes, ringen, kettingen, oorbellen uitgezocht en gesorteerd op "van dochter" en "van mij".
En daarna mijn eigen dingen kritisch bekeken; wat draag ik vaak/weleens/nooit.
Ik bedacht dat ik van sommige armbanden wel de kralen en bedeltjes kon bewaren en ooooooit nog eens gebruiken... maar daarvan heb ik boven ook al potten vol van staan. Dus uiteindelijk maar verdeeld tussen peuter en kringloop...
Pffff, moeilijk hoor! Ik zie overal nog wel "iets" in.

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat alleen de spullen van de laatste foto van dochter waren...

Maar zeer trots ben ik op het eindresultaat!
Tadaaaaaaa.....

dinsdag 6 januari 2015

boodschappen 5 en 6 januari.

Vaak doe ik 's avonds na het eten boodschappen voor de volgende dag.
Gisteravond at ik alleen en maakte een blik erwtensoep warm. Lekker makkelijk na een eerste drukke werkdag na de kerstvakantie. Na het eten kocht ik een grote verpakking wc-papier, tampons en dropjes. Totaal 6,05 euro.
Dat valt me dan dus tegen he? Denk je eigenlijk niks nodig te hebben... en die dropjes waren natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel die tijd van de maand he...
Vandaag hoef ik geen boodschappen te doen. Ik ben vanavond uitgenodigd om een pizza te komen eten, die hoef ik zelf niet te betalen. Dochter eet vanavond de restjes van zondag. Voor tussen de middag heb ik nog kerststol en in de vriezer heb ik ook nog 4 broden.

2/2015

Een propvolle lade van de kast in de gang. Zo propvol, dat toen ik de lade er uit haalde, de inhoud helemaal opbolde. Ik doe er nl altijd de kleine plastic tasjes in die ik krijg tijdens het shoppen. Omdat ik dan denk dat die handig zijn als ik vieze kleertjes van de gastkindjes weer mee naar huis geef. Maar aangezien ik vooral brave en schone kindjes heb, gebruik ik minder zakjes dan er in de la komen...
Leerpunt: nee zeggen tegen plastic tasjes in winkels!


Nadat alle tasjes eruit waren, viel het reuze mee met de la:


Uitgezocht en weggegooid, daarna bleef deze keurige la over, met billendoekjes en reserveluiers. En reservelampen.


Er lagen, zonder dat ik het wist, ook een serie ijzeren noppen en aandraaidingen van zoons voetbalverleden. Gelukkig mochten die weg.


Een baby verschonen is weer een feestje geworden;-)

maandag 5 januari 2015

blogopruiming/verandering.

Vanmiddag zat ik te lezen op 1 van vele consuminderblogs die ik volg en ik las op facebook het bericht van een dame die dit jaar een boodschappenbudget gaat gebruiken en een maand lang hier alles over gaat bloggen.
Dat spreekt mij ook aan, omdat ik al een poosje (uit noodzaak) al mijn uitgaven op papier bij hou en ik ook met een lager budget moet gaan werken.
Maar om daar nou een nieuw blog voor te gaan aanmaken, is ook zo wat...
Daarom heb ik besloten dit te combineren met het opruimen.
Want net als de rest van mijn huis, staan ook mijn voorraadkast en mijn kelder propvol!
Dus vanaf nu laat ik ook weten hoe mijn voorraad voedingsmiddelen minder wordt en hoe ik minder geld uit ga geven.
Let op, ik ben geen "echte" consuminderaar hoor, maar zou het wel willen worden. Kleine stapjes vooruit hoop ik.

En de laatste paar maanden ben ik me ook heel erg bewust van het delen, geven en krijgen.
En hoe meer ik aan dingen denk en dingen nodig heb, hoe meer komt het ook naar me toe!
Een voorbeeld van vandaag: De kattenbrokjes zijn bijna op. Ik koop altijd biologische kattenbrokjes per 10 kilo voor 35 euro in 1 keer.
Maar omdat dat best een grote uitgave in 1 keer is, bedacht ik dat ik misschien deze week maar een klein zakje voer bij de supermarkt moet halen, omdat ik de 12e weer nieuw geld heb. En nu kwam vanmorgen 1 van mijn buurvrouwen bij me met een aangebroken zak kattenvoer. De kat van haar dochter was overgestapt op ander voer en nu had ze dit over en ze vroeg of ik het wilde hebben.
Dat is toch geen toeval? Nou, ik was er in elk geval erg blij mee!

Ik hoop maar dat mensen het wel leuk vinden om dit soort dingen ook op dit blog te lezen.
En dan bewaar ik mijn andere blog Akelein alleen voor handwerkgerelateerde zaken.

1/2015

Oeps, bijna een jaar geleden....
Zijn jullie er nog?
Durf ik nog een keer te beginnen en alles bloot te leggen?
Het is weer net zo erg als 2 jaar geleden... *bloos*
Ik ben onverbeterlijk en ongeneeslijk, vrees ik.
Maar het MOET!
Ik heb echt een schop onder de ont en een stok achter de deur nodig.
Gaan jullie daar voor zorgen?
Dan ga ik NU beginnen!
Met het eerste wat je ziet als je de voordeur binnenkomt:


De Indiase kast met het aankleedkussenXL erop.
En onder het aankleedkussen lag ook heel veel papier:


Ik heb alles uitgezocht, het meeste weggedaan en de kast schoongemaakt.

Dit planbord lag er ook onder, die heb ik op de plaatselijke facebook-weggeefhoek gezet en die wordt vanmiddag al opgehaald.


En zo hoort het dus!
De kop is eraf. Elke dag een plankje of laatje of kastje.
Tot morgen! (ja mag me eraan helpen herinneren als ik morgen niks plaats...)