maandag 16 maart 2015

Jop en Saar

Ik ben zo blij! Graag stel ik jullie voor aan Jop en Saar!


Dit is Jop:

En dit is zijn vriendin Saar:


Ze moeten eerst nog een poosje wennen aan hun nieuwe hok en aan mij en aan de andere dieren, maar ik hoop dat ze binnenkort lekker rond kunnen scharrelen. En natuurlijk hoop ik op eitjes van Saar. En heel misschien wel een keer 2 kuikentjes.

En ik voel me zo gezegend; Het kippenhok kreeg ik vorig jaar al van 2 hele lieve vriendinnen. Die gebruikten 'm niet meer. Ze wisten dat ik graag kippen wilde, maar zo vlak voor de winter leek het me niet zo slim.
Het konijn Sjinkie heeft de hele winter in het kippenhok gewoond.Vanaf nu zit ie 's nachts weer in het konijnenhok, die kleiner is, maar overdag kan ie weer in de ren in het gras.

De kippen kreeg ik vorige week zomaar aangeboden van de ex-schoonzus van de buurvrouw. Dit haantje (Jop dus) werd niet meer geaccepteerd door haar andere haan. En Saar was het vriendinnetje van Jop en liep altijd achter hem aan. Jop was voorbestemd om in de pan te verdwijnen.
Nu hoop ik dat ze heel lang een fijn leven bij mij zullen hebben. De buurvrouw, waarvan ik bang was dat die "moeilijk" zou doen over de haan, zei vanmiddag dat ze het gekukel zo'n gezellig en landelijk geluid vond... Ik was helemaal opgelucht, en beloofde haar meteen eitjes. (als die komen).

Ik kocht voor 4,50 een zak van 5 kg biologisch kippenvoer. En verder heeft het me niks gekost!
Het voer gaat in de schaal met rose stippen, die ik juist gisteren uit mijn pannenkastje had weggegooit;-) Gelukkig zat die nog in de doos voor het grofvuil...
En ze hebben ook al heerlijk broodkorsten, fruitschillen, groenteafval en een overgebleven gekookte aardappel gehad. Zo leuk! Ik kan er steeds wel naar kijken!

Als iemand nog tips heeft over wat kippen heel graag doen of lusten, dan hoor ik het graag!
En nog een vraag voor kippenkenners: moeten ze gekortwiekt worden? Mijn schutting is 1.80m hoog. Gaan ze daar overheen?
Hoe maak ik ze het snelst en gemakkelijkst en best mak/tam?


3 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je een kippenspan hebt gekregen. Kippen zijn heel makkelijk en leuk om te houden. Ik heb ruim 10 jaar kippen en ze nog nooit gekortwiekt. Soms vliegen ze door de tuin en heel soms gaan ze de tuin uit maar dan rammel ik even met het bakje met gemengd graan en dan komen ze er al aan. Daar zijn ze namelijk dol op. Dat graan geef ik alleen voor het lekkere, legkorrel voor het dagelijkse eten.
  Overigens moet je de kippen kalk geven, dit hebben ze nodig om eierschalen te maken. Kijk anders of je het boekje "Kippen houden" van Willem Aalders kunt vinden bij de bieb of zo. Hier staat veel nuttige info in.
  Tam maken gaat min of meer vanzelf. Ik heb wel een ochtendritueel, als ik het hok 's ochtends open heb gedaan geef ik ze een handje gemengd graan. Dit pikken ze uit mijn hand. Eerst was dat wel eng voor ze, maar de trek overwint.
  Overigens mogen mijn kippen vanaf eind maart niet meer het hok uit want ze graven de planten uit de tuin en ook eten ze zaden en zaailingen uit mijn minimoestuintje. In september mogen ze er weer uit.
  Mijn kippen zijn dol op aardbeienkroontjes, lijsten van paprika's, en dan vooral de zaden, en de harde stukjes van tomaten die snijd ik altijd weg.
  Veel plezier met je kippetjes! Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig zijn je kip en haan... wat een leuk span.
  Wij geven onze kippen legmeel/korrels en voor tussendoor krijgen ze gedroogde meelwormen, een boterham, andijvie (vinden ze heerlijk) en heel af en toe een restje...
  Wij hebben 4 kleine krielkipjes en ze geven heerlijke kleine eitjes...
  Ik blijf ervan genieten hoor... van de kippen en van de eitjes...
  Onze kipjes zijn trouwens wel gekortwiekt, dat moet dan elke twee jaar opnieuw geloof ik. Maar onze kippen zijn nogal schrikachtig en niet hand-tam. Als er eentje uit de ren vliegt komt ze niet meer terug van de zenuwen... dus vandaar die maatregel..
  Het verschilt dus van kip tot kip denk ik...
  Maar in ieder geval ga je hier heerlijk van genieten...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was even weg uit blogland, maar heb zeer recentlijk weer mijn "blog achter de deur" omarmd, om nu toch eindelijk verder te gaan met mijn "inhaalslag". En zodoende kijk ik ook weer bij eens hoe het bij mijn oude "collega's" ervoorstaat.

  Wat leuk, die stoel! Past helemaal bij jou☺ En kippen!! Leuk, joh. Je hebt zo'n beetje je eigen kinderboerderij inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen