zondag 31 mei 2015

84/2015

Eigenlijk vond ik dat ik vandaag niets hoefde te doen, maar aangezien dochter thuis was, móest ik daar even van profiteren. Er stond nog een verhuisdoos vol kleding van haar te wachten tot ze het zelf uit zou zoeken.
Ze is nu 3 en halve maand het huis uit, en ze heeft er niks van gemist. Het waren allemaal al twijfelgevallen, die daarom ook (nog) niet meeverhuisd waren, maar nu valt de definitieve beslissing!

Kijk, de doos is leeg en er liggen nog 4 kledingstukken naast om te houden. En even later gaan van die 4 toch ook nog 3 naar de "weg"-stapel.
Er gaat uiteindelijk maar 1!!! item mee naar Groningen.


Deze stapel: 8 items, kapot of ondergoed, gaat naar de kledingcontainer . (ja, ik heb van jullie geleerd dat álle textiel in de kledingcontainer kan, ook al is het niet meer draag/verkoopbaar.)

En deze enorme berg:

Nou ja, berg... ik heb alles netjes opgevouwen, gaat naar de kledingbeurs die volgende week gehouden wordt voor de minima, waar mensen gratis kleding mogen komen uitzoeken. In totaal 32 items!

En dan is er weer een volle verhuisdoos uit mijn huis!

En vervolgens vind ik nog een grote tas vol met iniminikleding voor een pasgeboren jongetje. Dat heb ik ook gekregen met het idee: jij kent zoveel kindjes, daar kun je vast wel iemand blij mee maken.,.. Inmiddels staat het hier al zeker een half jaar. Nu maak ik er misschien wel meerdere moeders blij mee, het gaat ook naar de kledingbeurs.


8 opmerkingen:

 1. Oh wat goed zeg! En die kleding waar je iemand anders nog blij mee gaat maken, je hebt een warm hart!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het compliment! *bloos*

   Verwijderen
 2. super goed,zo snijd het mes aan twee kanten,en maak je meerder mensen blij en jezelf en dochter ook,dat zal een fijn en warm gevoel geven,en daarna even lekker relaxen.!
  Liefs Joyce.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je dochter ook zoveel kleding weg kon doen. Nog maar één stuk mocht mee. En ja dozen die al lange tijd niet open gemaakt zijn. Hier staan er vele.
  Laatst ook ééntje open gemaakt en er zijn een paar dingen weer terug gedaan. De rest is weg.
  Leuk zo'n kledingbeurs. Wordt bij ons in de kerk twee keer per jaar gehouden. Ja, gratis shoppen voor de minima.


  Gelezen: Kleding, schoeisel, tassen, maar ook gordijnen en linnengoed worden allemaal tot de afvalstroom textiel gerekend. Een klein percentage wordt opnieuw als kleding gebruikt. Een ander gedeelte gaat naar de fabriek om verwerkt te worden tot poetsdoeken, dekens, ondertapijt, isolatiemateriaal en zelfs tot nieuwe garen. De rest belandt via de restcontainer in de verbrandingsoven. Mensen die hun oude textiel naar een textielcontainer wegbrengen doen dat eigenlijk te netjes. Kapotte kleding of ander kapot textiel doen ze vaak bij het restafval, omdat gedacht wordt dat men dat niet willen hebben. Dat is niet waar. Er zijn tegenwoordig allerlei nieuwe technieken die het mogelijk maken om van oud en kapot textiel nieuwe producten te maken. Het textiel dat wordt ingezameld, gaat naar verschillende sorteerders. Daar wordt het textiel uitgezocht. 80% krijgt een tweede leven zonder enige vorm van bewerking. Van die 80% gaat 40% naar Baltische staten, 15% naar Afrika, 5% naar de kringloop-bedrijven en 10% naar overige exportlanden. De overige 30% belandt bij Nederlandse sorteerbedrijven die de kleding zelf verhandelen. 18% van de kleding die niet meer voldoet om een tweede leven te krijgen, wordt verwerkt in onder meer poetskatoen en in de auto-industrie. De overige 2% wordt als afval verbrand. Is er sprake van wol, kleding met gaten of de mot er in, dan wordt dat vermalen en naar India getransporteerd die dit product weer spint er de goedkope truitjes van maakt die U hier weer in de winkels terugvindt.

  Gr. Tiny.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tiny, Wat een goed stuk! Over de kleding recycling. Vind je het goed dat ik deze tekst op mijn blog zet? Want ik weet niet hoeveel mensen het hier bij de reacties zullen lezen en ik vind het zeker de moeite dat het door veel meer mensen gelezen wordt! Ik wacht even je reactie af. Weet je ook de bron van het verhaal? Dan kan ik dat er ook bij vermelden. Super!

   Verwijderen
  2. Trouwens, die kledingbeurs hier wordt ook door een kerk georganiseerd.

   Verwijderen
  3. Het eerste gedeelte van de tekst is uit een stuk tekst op: www.afvalvrij.nl
   Het stukje tekst over de wol is uit:
   https://sites.google.com/site/fredbelt/kledingcontainersinnegatiefdaglicht

   Gr. Tiny.

   Verwijderen